Voćne sadnice - Kruševac

Saveti

Kako posaditi ružu?

Ruže se sade u razmaku od 30 do 50 cm, pošto im je koren veoma osetljiv i podložan je sušenju, poželjno je da se prilikom presađivanja koristi vlažna mahovina ili mokar papir kako biste zaštitili koren. Ruže se sade na većoj dubini u odnosu na onu koju je posedovala u rasadu. Ruža podložna sušenju i veoma je osetljiva na nedostatak vlage u zemljuštu, potrebno je zalivaji obilno i redovno.

Kako negovati ruže?

Ruže koje se uzgajaju u baštama zahtevaju uzimljavanje iz razloga što ih niske temperature mogu oštetiti. Ovaj postupak možete izvršiti na nekoliko načina i dok se ruže niskog rasta uzimljuju ogrtanjem, tokom zime ih možete potpuno prekriti zemljom. Poželjno podići male ograde od daščica oko vaših ružičnjaka, kako biste u njihovom obimu kasnije dodali zemlju koja će održavati biljke u idealnim uslovima, dok zemlju na proleće možete skloniti. Visoke sorte ruža se pripremaju za zimu umotavanjem u najlon ili pokrivanjem slamom.

Orezivanje ruža

Kako biste imali zdrave i lepe ruže, orezivanje je veoma bitna stavka. Kada su ruže dobro nađubrene puštaće izdanke tokom cele godine, a njih je u zimskom periodu potrebno skratiti, dok je puno orezivanje potrebno odraditi u proleće.

Presađivanje ruža

Presađivanje ruža se vrši u jesen, zbog zime koja sledi i pruža joj dovoljno vremena da pusti svoje žile na pravi način. Ruže se sade na velikim rastojanjima, a ukoliko imate dovoljno prostora odredite im po jedan metar razmaka. Određene vrste se mogu saditi na manjoj udaljenosti i idealne su u nedostatku velikih baštenskih površina. Iskopajte velike rupe veličine 30x30x30 centimetara, pre nego što ih položite u zemlju, ruže držite u vodi kako bi koren pravilno upio vlagu. Pre sađenja skratite korenje. Ružu položite u sredini iskopane rupe i ravnomerno je zatrpajte zemljom. Utabajte pažljivo zemlju oko ruža i potom je zalijte. Mesrto gde ste posadili ruže trebalo bi da bude osunčano minimum pet sati tokom dana.

Scroll